Amb les vacances de setmana santa en ment, i el fred d’aquesta època, que millor que passar uns dies a la neu fent esport? La neu ens regala paisatges i experiències meravelloses, però també, pot causar-nos problemes en la nostra salut visual.
L’oftalmia, o ceguera de la neu, pot produir-se en qualsevol època de l’any però qui més la pot patir són les persones que practiquen aquest esport. Això es dóna perquè la neu reflexa fins a un 80% dels rajos ultravioleta del sol, i a l’alçada a la qual es practica l’esquí (i derivats), fa que la protecció de l’atmosfera sigui menor.
Símptomes i tractaments
L’oftalmia comença amb fotofòbia intensa (hipersensibilitat a la llum) i llagrimeig, evoluciona amb enrogiment, dolor o fins i tot, pèrdua temporal de la visió. Per aquest motiu, que també es coneix com a ceguera de la neu.
Aquests símptomes es solen presentar entre 4 i 6 hores després d’estar realitzant qualsevol activitat en la neu.
Si apareixen aquests símptomes, ha d’anar al seu oftalmòleg de referència per avaluar els símptomes. El tractament que es pot prescriure consisteix en uns col·liris i pomades, combinant amb descans ocular, ulleres o algun tipus d’analgèsic per reduir molèsties.
Durant el tractament, és important evitar l’ús de lents de contacte i fregar els ulls.
Prevenció
És important que sempre que es realitzi alguna activitat en aquests ambients, s’utilitzin ulleres de sol polaritzades amb filtres UV. Aquestes ulleres han de tenir una mínima garantia i obtenir-les en òptiques on s’ofereixen aquest tipus d’ulleres.