Quantes vegades i durant quan de temps, cada dia, utilitzem dispositius electrònics? Cada vegada, és major el temps que passem mirant aquests dispositius i resulta freqüent atribuir a les pantalles una sèrie d’efectes negatius per a la visió.

Generalment, la imatge d’una pantalla no és estàtica. Es forma per la successió continua d’imatges, el que provoca esgotament visual. Un altre element que incideix en aquesta pràctica es que quan utilitzem ordinadors, mòvils o tablets, estem mirant a curta distància, la qual cosa, suposa un esforç d’enfocament superior al que fem servir en la visió llunyana.

Així doncs, podem dir que la fatiga visual (o astenopia) és una sensació de cansament, molèsties oculars o fins i tot, mal de cap, que es dona degut a que els músculs encarregats de contraure’s per poder acomodar, i així, enfocar, es cansen. Sobretot, trobem aquests símptomes en pacients amb algun defecte refractiu no corregit.

Resultado de imagen de astenopia

Una altre cosa que s’ha pogut observar es que, quan mirem aquestes pantalles, disminueix la freqüència del parpelleig degut a la fixació visual i en conseqüència, una disminució en la secreció llagrimal. En aquest moment, és quan molts dels nostres pacients ens expliquen que pateixen símptomes d’ull sec com cremor, ardor, picor, sensació de sorra … Quan tots aquests símptomes són deguts a l’ús prolongat de pantalles, solen aparèixer al final del dia.

Resultado de imagen de FATIGA VISUAL

En conclusió, podem determinar que els dispositius electrònics no produeixen un dany orgànic en el sistema visual, però si influeixen en l’aparició de fatiga o símptomes astenòptics si s’utilitzen de manera inadequada o sense prendre les mesures de protecció recomanades.

Per tant, és important realitzar una bona revisió oftalmològica per poder estudiar la quantitat i qualitat de llàgrima, la possibilitat de corregir algun defecte refractiu que no es conegui i posar el tractament adequat per pal·liar aquests símptomes. De la mateixa manera, conèixer els aspectes d’una bona higiene visual i posar-los en pràctica. A continuació, deixem un document on ens explica què fer per tenir una bona higiene visual.

Descarrega document.