Dormir és una cosa que tothom fem i que és imprescindible per el bon funcionament del nostre organisme. Simplificant el procés, ens fiquem al llit, ens movem fins trobar la postura correcta i… tanquem els ulls. O no?

 

Tot i ser un tema recurrent en algunes pel·lícules de terror, es poc conegut: moltes persones són incapaces de tancar els ulls correctament mentre dormen. Es tracta d’una acció involuntària coneguda com lagoftalmos nocturns.

Aquesta afectació fa que el pacient dormi amb un espai de separació (depèn del cas, pot ser major o menor) entre les parpelles superiors i inferiors, fent que l’ull no es tanqui en la seva totalitat, deixant a l’aire part de la superfície ocular, produint-se així, evaporació de la llàgrima. Això pot ocasionar problemes oculars.

Els lagoftalmos nocturns poden ser deguts a:

  • Factors mecànics: el múscul funciona perfectament però existeixen factors externs (com per exemple, una cicatriu post quirúrgica) que impedeixen que la parpella es tanqui correctament.
  • Factors nerviosos: algunes lesions en el nervi facial, impedeix que la informació de “tancar” l’ull arribi correctament al múscul encarregat d’aquesta funció. Una paràlisi facial, un traumatisme o alguns tumors poden ser la causa.

Símptomes

Per norma general, no dormir amb els ulls tancats pot causar:

  • Enrogiment dels ulls
  • Molèsties a la zona ocular
  • Visió borrosa
  • Sensació de cos estrany
  • Irritació i infecció ocular
  • Llagrimeig constant

Prevenció i tractament

És important que si es detecta algun dels símptomes anteriorment comentats, es consulti amb un oftalmòleg expert per realitzar una exploració adequada.

Els lagoftalmos es poden tractar mitjançant l’ús d’un tipus de llàgrima artificial més densa que persisteix durant la superfície ocular durant la nit, prevenint així l’evaporació de la llàgrima. Una altre opció és la tarsorrafia parcial, és a dir, utilitzar esparadrap per tancar les parpelles durant el son. En aquests cassos severs, es podria recórrer a la cirurgia.