Els vessaments a l’ull també es coneixen com hemorràgies subconjuntivals o hiposfagma. La conseqüència d’aquesta aparició és que un dels vasos sanguinis o els capil·lars de la conjuntiva ocular ha patit un trencament, el que deriva en un vessament ocular.

La conjuntiva ocular és una fina membrana que recobreix l’ull, una mena de tela transparent, elàstica i molt fina que tapa l’escleròtica, és a dir, la part blanca dels ulls. La conjuntiva disposa de diverses funcions, entre elles, la d’oferir protecció als ulls i lubricar la zona corneal. Quan es produeix una hemorràgia en aquesta zona és perquè algun dels vasos sanguinis s’ha trencat i ocasiona l’aparició de taques vermelles a l’ull.

Les causes poden ser diverses, i no solen existir símptomes que les puguin preveure:

  • Augments bruscs de la pressió en els ulls (pressió intraocular), provocats per un esternut o tos forta.
  • Un cop a l’ull o fregar-se els ulls bruscament
  • Menys freqüents: hipertensió arterial, diabetis mellitus, malalties hematològiques o presa de medicació que alteri la coagulació.

A causa de que no és una patologia greu o preocupant, no hi ha un tractament estandarditzat per tractar aquests vessaments. Encara que sí que està indicat revisar periòdicament la pressió ocular i arterial sempre que es pateixi un vessament ocular d’aquestes característiques.

El vessament se sol reabsorbir, generalment, en un termini d’entre 8 i 10 dies. Tot i que pot trigar fins a un mes sencer a desaparèixer. Si hi ha molèsties o irritació, es poden receptar per part d’un oftalmòleg, llàgrimes artificials per netejar i sanejar aquesta capa ocular.