L’astigmatisme és un defecte refractiu que consisteix en una curvatura irregular de la còrnia, el que provoca que es vegin alguna cosa deformades les imatges i poc clar el contorn de les coses.

Depenent de l’edat del pacient, de la seva agudesa visual i de el tipus d’astigmatisme que pateixi o de la graduació que presenti, pot percebre o no símptomes i aquests poden ser diversos. En general, el principal símptoma és la percepció borrosa o distorsionada, tant dels objectes llunyans com dels propers. També és habitual la dificultat de percebre petits detalls a totes les distàncies.

 

En els casos en què apareix associat a la hipermetropia és habitual que el pacient pateixi fatiga visual, enrogiment, picor i coïssor d’ulls, marejos o mals de cap a causa de l’sobreesforç que realitza l’ull per enfocar les imatges.

La visió borrosa generada pel astigmatisme es pot corregir amb ulleres o amb lents de contacte tòriques.

Si una persona que pateix astigmatisme vol deixar d’usar ulleres o lents de contacte, hi ha diverses opcions quirúrgiques. S’opera mitjançant la cirurgia refractiva làser a través de diferents tècniques, o es pot corregir amb lents intraoculars tòriques. En tot cas, la viabilitat de la cirurgia per deixar d’utilitzar ulleres ha de ser valorada per un oftalmòleg especialitzat en tractaments de cirurgia refractiva.