Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia del nervi òptic que sol cursar de manera crònica, progressiva i irreversible. Es caracteritza per una pèrdua del camp de visió, que sol ser asimptomàtica fins a fases avançades de la malaltia i, en la majoria dels casos, està associada a una pressió ocular elevada (PIO).

El glaucoma suposa la tercera causa de ceguesa a nivell mundial. Els grups de risc són:

 • Majors de 40 anys d’edat
 • Persones amb miopia magna, diabetis o antecedents familiars de glaucoma.
 • Consumidors habituals d’esteroides.
 • Traumatismes oculars.
 • Certs grups ètnics. En les persones afroamericanes la incidència de glaucoma és més alta que en les persones de raça blanca, i la seva manifestació sol ser més precoç i agressiva.

Símptomes

El glaucoma d’angle obert primari (el més freqüent), és asimptomàtic fins a estadis molt evolucionats, provocant una disminució concèntrica del camp de la visió, que no és detectada pels pacients fins que l’afectació ja és molt severa. A més, un cop danyat el nervi òptic, ja és molt difícil la restitució funcional del mateix, d’aquí la importància d’un diagnòstic precoç. Per això, diem que el glaucoma és el “lladre silenciós de la visió”.

Causes

Hi ha molts factors que s’associen a glaucoma com són el sexe, l’edat, la raça, la miopia, i el component hereditari. A part dels esmentats, destaquem el més conegut que és la pressió intraocular.

Com es diagnostica?

Per diagnosticar un glaucoma hem de determinar una alteració en aquest nervi òptic i en la seva funció. Això s’aconsegueix amb proves com:

Campimetria Computeritzada Bilateral.
Tomografia de Coherència Òptica (OCT).
Pressió intraocular.
L’exploració del fons d’ull.

Com es tracta?

El tractament va dirigit a la disminució de la pressió que és el factor que podem modificar, però, dependrà del tipus de glaucoma i de l’estadi en el que es trobi.

 • Tractament mèdic: basat en administrar diàriament diferents col·liris hipotensors.
 • Tractaments làser:
  Iridotomia: mitjançant làser es poden prevenir certs glaucomes com els d’angle tancat aguts.
  Trabeculoplastia: també es poden realitzar tractaments làser per aconseguir un augment en el drenatge.
 • Tractament quirúrgic: quan els anteriors tractaments no són suficients per controlar l’afectació visual, disposem de múltiples intervencions quirúrgiques que poden aconseguir el control de la pressió intraocular.

Es pot prevenir?

Les persones amb més risc de patir glaucoma haurien de sotmetre’s a una avaluació oftalmològica per facilitar el diagnòstic precoç de la malaltia. Així mateix, si ja s’està diagnosticat de glaucoma és important complir amb les revisions i el tractament pautats per l’oftalmòleg i recomanar als familiars directes que passin una revisió oftalmològica.

Si vols demanar hora amb els nostres especialistes en glaucoma, Dr Llonch i Dr Molina, pot clicar a demanar cita online.