OCULOPLÀSTICA I ÒRBITA

OCULOPLÀSTICA I ÒRBITA 2016-10-20T18:02:25+00:00

Relacionada amb altres especialitats com la cirurgia plàstica, maxil·lofacial i otorinolaringologia, s’encarrega de l’estudi i tractament de patologies que afecten al terç mitjà facial, i als tractaments estètics d’aquesta zona anatòmica, aquesta subespecialitat es deriva de l’oftalmologia ja que moltes d’aquestes patologiestenen conseqüències en el sistema visual. Les principals zones tractades són les parpelles, la via lacrimal i l’òrbita .

Les MALALTIES PALPEBRALS són molt freqüents tant en atenció primària com en les nostres consultes especialitzades, ocasionen nombrosos problemes oculars per als pacients que les pateixen , així com alteracions estètiques que poden ser importants. Els principals síndromes d’aquest grup són :

Malposicions palpebrals . La ptosis palpebral ( parpella caiguda ) és una posició anormalment baixa de la parpella superior , pot ocórrer en persones que usen lents de contacte o com a conseqüència de l’envelliment periocular , ocasiona alteracions visuals i estètiques importants , el seu tractament sol ser quirúrgic . El ectropi és una rotació cap a fora de la parpella inferior , ocasiona molèsties oculars , ull vermell , secreció , etc . El entropió és una rotació cap a dins de la parpella , ocasiona problemes semblants però pot ser més greu per produir úlceres corneals que poden deixar seqüeles visuals permanents . El tractament de les dues patologies sol ser quirúrgic encara que en algunes casos de entropió la toxina botulínica ( Botox ® ) pot usar-se com a tractament temporal . La retracció palpebral és típica en pacients amb orbitopatía tiroide , requereix tractament quirúrgic o amb Botox ® .elacionada con otras especialidades como la cirugía plástica, máxilofacial y otorrinolaringología, se encarga del estudio y tratamiento de patologías que afectan al tercio medio facial, y a los tratamientos estéticos de esta zona anatómica, esta subespecialidad se deriva de la oftalmología ya que muchas de estas patologías tienen consecuencias en el sistema visual. Las principales zonas tratadas son los párpados, la vía lagrimal y la órbita.

• Malposicions palpebrals. La ptosis palpebral (parpella caiguda) és una posició anormalment baixa de la parpella superior, pot ocórrer en persones que utilitzen lents de contacte o com a conseqüència de l’envelliment periocular, ocasiona alteracions visuals i estètiques importants, el seu tractament sol ser quirúrgic. L’ectropi és una rotació cap a fora de la parpella inferior, ocasiona molèsties oculars, ull vermell, secreció, etc. El entropi és una rotació cap a dins de la parpella, ocasiona problemes semblants però pot ser més greu per produir úlceres corneals que poden deixar seqüeles visuals permanents. El tractament de les dues patologies sol ser quirúrgic encara que en algunes casos d’entropi la toxina botulínica (Botox ®) pot utilitzar-se com a tractament temporal. La retracció palpebral és típica en pacients amb orbitopatía tiroide, requereix tractament quirúrgic o amb Botox ®.

• Inflamacions i infeccions palpebrals. La Blefaritis és una inflamació crònica de la vora palpebral que ocasiona nombroses molèsties i requereix un tractament especialitzat. Els mussols i xal·lacis són quists inflamatoris que de vegades requereixen tractament quirúrgic.

• Tumors palpebrals. Existeixen multitud de tumors que poden afectar les parpelles. La majoria són benignes, com berrugues, quists, diferents tipus de dermatosis, i es poden tractar amb cirurgia, crioteràpia o altres mètodes. Els tumors malignes (càncer) tambè són freqüents en les parpelles. Els mésfreqüents són el carcinoma basocel·lular i el Carcinoma espinocel·lular encara que tambè es poden trobar carcinomes de cèl·lules sebàcies, carcinomesde cèl·lules de Merckel, melanomes, limfomes, etc. Davant d’una tumoració que afecti l’àrea periocular és molt important acudir el més aviat possible a un especialista perquè s’estableixi un diagnòstic precoç i un tractament adequat.

verruga ojo

 

• Paràlisi facial. La paràlisi facial ocasiona nombrosos signes i símptomes que afecten la cara. Moltsd’aquests problemes impliquen l’àrea periocular (ptosis de les celles, lagoftalmos (impossibilitat per tancar l’ull), ectropi paralític, llagrimeig, erosions corneals, afectació visual, etc) pel que requereixen de l’avaluació i tractament per part d’oftalmòlegs. Normalment es requereixen tractaments quirúrgics seqüencials (implantde pesos d’or, lífting mitjà facial, elevació de les celles, tarsorrafias, etc).

• Distonies facials. Les més freqüents són el blefaroespasme i l’espasme hemifacial . Els pacients que els pateixen tenen contraccions involuntàries de la musculatura periocular que de vegades impossibiliten per portar una vida normal. Els tractaments més indicats solen realitzar-se amb toxina botulínica (Botox ®) o cirurgia .

La PATOLOGIA DE LA VIA LACRIMAL afecta un elevat nombre de pacients en el nostre medi. Els problemes més freqüents són les obstruccions de la via lacrimal, que ocasionen epífora (ull plorós contínuament), conjuntivitis cròniques, secreció, visió borrosa o fins i tot infeccions del sac lacrimal (dacriocistitis agudes). Aquests problemes poden afectar persones de qualsevol edat encara que són més freqüents en dones postmenopàusiques. És important l’avaluació per un especialista per triar el tractament adequat que millori la simptomatologia d’aquests pacients. Les operacions més freqüents que es realitzen són la puntoplastia (obertura del punt lacrimal) i la dacriocistorrinostomia (DCR) , en casos d’ obstrucció més importants. La DCR pot realitzar-se per via externa, endonasal o amb làser segons el cas.

ENFERMETATS DE LA ÒRBITA. Els síndromes més importants són:

• Inflamacions / infeccions de l’òrbita (cel·lulitis orbitària). Provoquen ull vermell i dolorós, visió doble, proptosis o exoftalmos (“ull sortit cap endavant“),secreció, disminució de visió, etc. És molt important la seva avaluació i tractament adequat ja que molts d’aquests problemes poden resultar greus per a la visió o fins i tot per a l’estat sistèmic del pacient.

inflamación

• Orbitopatía tiroïdal (OT). És el tipus d’inflamació orbitària més freqüent. S’observa en pacients que poden teniralteracions en el tiroide, fonamentalment hipertiroïdisme. Aquests pacients cursen amb exoftalmos, ulls vermells i dolorosos, inflamació de les parpelles amb formació de bosses palpebrals molt cridaneres, visió doble i dolor en moure els ulls. En els casos més severs pot haver una afectació de la visió que podria deixar seqüeles irreversibles.El tractament d’aquests pacients és llarg i s’ha de fer per especialistes en el tema, inclou tractaments mèdics icirurgies seqüencials.

• Tumors orbitaris. Són poc freqüents però poden tenir conseqüències importants per als pacients. Normalment esnecessiten tècniques d’imatge per al seu diagnòstic (TAC orbitari, RMN, etc). El seu tractament sol ser quirúrgic. Enalguns casos de tumors malignes, com els limfomes orbitaris, s’apliquen tractaments amb radioteràpia o quimioteràpia.

• Evisceració i enucleació. En pacients amb ulls cecs i dolorosos o amb un aspecte estètic molt deteriorat, en ocasions poden realitzar-se aquest tipus de cirurgies.

TRAUMATOLOGIA OCULAR / URGÈNCIES OFTALMOLÒGIQUES. Davant d’un traumatisme que afecti l’àrea periocular és molt important l’avaluació urgent per un oftalmòleg. Existeixen nombroses lesions que poden ocórrer, algunes afecten a l’ull (erosions corneals, laceracions conjuntivals, perforacions oculars,despreniments de retina, etc), d’altres a les parpelles (ferides cutànies, laceracions que afecten la via lacrimal, etc) o l’òrbita (fractures orbitàries, hemorràgiesorbitàries). Molts d’aquests pacients requereixen tractaments quirúrgics preferents per evitar seqüeles funcionals i estètiques permanents.

ESTÈTICA PERIOCULAR. Els principals tractaments d’aquest grup són:

• Bosses palpebrals. Hi ha persones amb tendència a tenir pell redundant al voltant dels ulls i que va augmentant amb l’edat. Aquestes bosses suposen un important canvi estètic en la cara dels pacients , que habitualment es queixen d’aspecte de cansament , d’envelliment de l’expressió, etc., en casos importants fins i tot les bosses de les parpelles superiors poden provocar símptomes oculars i problemes visuals . Les bosses de les parpelles inferiors solen ser per un prolapse del greix orbitàri després dels teixits debilitats per l’edat. Els tractaments estètics de les bosses palpebrals requereixen d’una avaluació oftalmològica prèvia per evitar problemes secundaris (ull sec, lagoftalmos, ectropi) i triar el millor tractament en cada cas. El tractament més freqüent utilitzat per disminuir les bosses palpebrals és la cirurgia de blefaroplàstia, consistent en l’escissió de pell, múscul i/o greix en funció dels casos.

bolsa ojo

Ptosi palpebral. És el nom que rep la parpella superior anormalment baix. Es tracta amb cirurgia amb resultats satisfactoris .

Ptosis de les celles. La posició anormalment baixa de les celles ocasiona implicacions estètiques i funcionals en alguns casos. Hi ha diverses tècniques quirúrgiques (lífting frontal, cejaplastia directa) i altres tractaments (toxina botulínica o Botox ®) per elevar les celles i millorar l’expressió i les molèsties perioculars .

Tractament de les arrugues d’expressió. Les arrugues del terç mitjà i superior de la cara (front, glabel·la ,”potes de gall”) es tracten de forma satisfactòria de toxina botulínica (Botox ®) per aconseguir un aspecte facial rejovenit. De vegades s’apliquen tractaments amb peelings facials (Àcid tricloroacètic o TCA) per millorar la qualitat de la pell, eliminar taques superficials i arrugues fines .

Bosses malar o fistons. Reben aquest nom a les bosses de pell caigudes localitzades a la part alta de la galta, sota les parpelles inferiors. Tenen causes diferents pel que es necessita una avaluació prèvia a establir el tractament més adequat.

Rejoveniment facial. Aquest terme s’utilitza per definir el conjunt de tècniques quirúrgiques (blefaroplàstia , cirurgia de les bosses malars, lífting mitjà facial, lifting frontal) i tractaments (toxina botulínica, peelings facials (TCA)) que s’utilitzen per aconseguir un aspecte més rejovenit de l’expressió i la mirada dels nostres pacients.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies