QUÈ ÉS UN MUSSOL?

El mussol i el chalazi són protuberàncies-tumoracions a la parpella. En alguns casos, pot ser difícil distingir-los a primera vista.

Com diferenciar un mussol d’un chalazi?

Un mussol és un procés agut i apareix sovint com una protuberància irritada, moltes vegades acompanyada de pus,  prop de la vora de la parpella, causada per la infecció del fol·licle d’una pestanya i la seva glàndula associada.

En canvi, un chalazi, però, és un procés crònic i apareix quan una glàndula sebàcia de la parpella s’engrandeix i l’obertura de la glàndula s’obstrueix a causa del greix . En moltes ocasions, un mussol acaba convertint-se en un chalazi.

Quins símptomes apareixen?

Els primers símptomes d’un mussol generalment inclouen dolor i enrogiment de l’àrea afectada, acompanyats d’irritació i coïssor als ulls. Altres símptomes que apareixen són: sensibilitat a la llum, formació de crostes al llarg de la vora de la parpella i llagrimeig.

Al voltant del 25% de chalazi no presenten símptomes i desapareixen per si sols sense cap tractament. No obstant això, de vegades una calazi pot presentar enrogiment i inflor i fins i tot, visió borrosa ja que pot distorsionar la forma de l’ull.

Tothom pot tenir un mussol o chalazi, tot i que les persones diagnosticades de blefaritis, tenen més probabilitats.

Opcions de tractament

Existeixen diferents tractaments per eliminar els mussols i/o chalacis:

  • Aplica calor sec sobre les parpelles: d’aquesta manera, s’intenta que la part endurida que obstrueix el conducte es suavitzi amb la intenció d’afavorir el drenatge i la cicatrització.
  • Antibiòtic: sempre i quan l’oftalmòleg el recepti.
  • Injeccions: generalment, són injeccions de cortisona per reduir la inflamació. Aquesta opció sempre ha d’estar sota prescripció mèdica i ho ha de fer un oftalmòleg preparat.
  • Extirpació quirúrgica: si després d’intentar tots els tractaments anteriors, no es millora, el teu oftalmòleg pot considerar l’opció de treure aquesta protuberància mitjançant una extracció que s’ha de fer en quiròfan sota anestèsia local.

Recomanacions davant un mussol o calazi

  • És molt important la prevenció amb una correcta higiene ocular amb tovalloletes oftalmològiques per rentar degudament les parpelles.
  • No s’ha de prémer o tractar d’extirpar un chalazi un mussol.
  • No fer servir maquillatge o lents de contacte fins després que el mussol o el chalazi s’hagin curat.
  • Tant el chalazi com el mussol generalment responen bé al tractament, encara que en algunes persones tendeixen a ser recurrents.